DIMENZIJA PNEVMATIKE

Dimenzija na pnevmatiki 205/65R15 pomeni širino, višino in premer.

To konkretno pomeni, da je ta guma široka 205 mm, višina gume od platišča do roba gume je 65% od širine pnevmatike (v tem primeru 133mm) ter premer gume 15 inčev.

INDEKS NOSILNOSTI

Indeks nosilnosti je številka na bočnici pnevmatike. Označuje največjo obremenitev, ki jo pnevmatika lahko prenese. V spodnji tabeli si lahko pogledate indeks nosilnosti, da bi določili maksimalno obremenitev v kilogramih, ki jo pnevmatika lahko prenese. Obremenitev mora minimalno ustrezati polovici bremena, ki ga os prenese.

Tabela nosilnosti:

INDEKS HITROSTI

Indeks hitrosti je črka na bočnici vaše pnevmatike, ki označuje maksimalno hitrost, na katero se pnevmatika lahko vozi.

 

Obstajajo naslednji hitrostni razredi:
J (maksimalna hitrost je 100 km/h),
K (maksimalna hitrost je 110 km/h),
L (maksimalna hitrost je 120 km/h),
M (maksimalna hitrost je 130 km/h),
N (maksimalna hitrost je 140 km/h),
P (maksimalna hitrost je 150 km/h),
Q (maksimalna hitrost je 160 km/h),
R (maksimalna hitrost je 170 km/h),
S (maksimalna hitrost je 180 km/h),
T (maksimalna hitrost je 190 km/h),
U (maksimalna hitrost je 200 km/h),
H (maksimalna hitrost je 210 km/h),
V (maksimalna hitrost je 240 km/h),
W (maksimalna hitrost je 270 km/h),
Y (maksimalna hitrost 300 km/h).

 

Nikoli ne smete namestiti pnevmatiko z nižjim indeksom hitrosti, ki je bila nameščena v prvi opremi na vašem avtomobilu. Lahko pa namestite pnevmatiko z višjim indeksom.

 

Zakon prepoveduje montažo pnevmatike, katere indeks hitrosti je nižji, kot ta, ki ga je namestil proizvajalec v prvi opremi. Enako velja za indeks nosilnosti.

Možno je namestiti zimske pnevmatike, katerih indeks hitrosti je nižji za eno črko, kot ta, ki ga označujejo letne gume. Na primer, če vaše vozilo uporablja letne pnevmatike z indeksom V, je možno namestiti zimske gume z indeksom H.

ZR OZNAKA

ZR oznaka pomeni, da lahko pnevmatika prenese hitrost nad 240 km na uro. Kategorije W in Y se združita v njej. To so pnevmatike visoke zmogljivosti. Na bočnicah vaših pnevmatik je včasih napisana sama oznaka Z.

OZNAKA DOT

DOT (Department of Transportation) pnevmatike označuje datum njene proizvodnje. Sestoji iz 4 številk, ki označujejo teden in leto proizvodnje gume.

Na primer: DOT B94W HWNX 3903

B9: Oznaka tovarne, kjer je bila pnevmatika izdelana.

4W: Oznaka, značilna za proizvajalca te dimenzije.

HWNX: Neobvezna oznaka, značilna za proizvajalca.

3903: Datum proizvodnje gume. Ta pnevmatika je bila izdelana v 39. tednu leta 2003.

SEZONSKA MENJAVA PNEVMATIK

Po zakonu morajo biti med 15. novembrom in 15. marcem vozila opremljena z zimsko opremo. Pod zimsko opremo spada ali komplet štirih zimskih pnevmatik z oznako M + S z minimalno globino profila 3 milimetre ali komplet letnih pnevmatik z enako minimalno globino profila in s pripadajočimi snežnimi verigami za pogonski kolesi. 15. marec je dan, ko se izteče obvezna uporaba zimske opreme in vozniki lahko zimske pnevmatike zamenjajo z letnimi, čeprav je včasih z menjavo smiselno še nekoliko počakati.